Kava proizvedena uz pomoć zvučnih valova? Da, molim.

0

Vjerovali ili ne, svjetski najraširenija psihoaktivna droga je kofein. Shodno tome, kava je jedan od najučestalijih načina kojim ljudi započinju svoj dan. Međutim, kako biste se osjećali kada bi znali da su ultrazvučni valovi zaslužni za svojstven okus kave?

Australski brend kave, Elixir Specialty Coffee uveo je dodatan korak u tok obrade kave. Riječ je o procesu naziva „ultrazvučno potpomognuta ekstrakcija“, pri kojoj ultrazvučni valovi stvaraju vibracije niske temperature koje se potom primjenjuju na zrna kave.

Ovaj način obrade završava uništavanjem staničnih ćelija pri  čemu se kofein i ostale arome raspršuju kroz vodu. Odnedavno poznat u krugovima prehrambene i srodnih industrija, ovaj proces predstavlja alternativu ekstrakcije sastavnih dijelova kave.

Kava proizvedena uz pomoć zvučnih valova? Da, molim. 1

Završni produkt kave pakira se u male zatvorene staklenke koje su označene brojevima od 1-24. Oni predstavljaju broj sati koji je utrošen na samu ekstrakciju. Prema komentarima LA Weeklya, piće „izgleda kao viski i ima okus kao razvodnjeno pivo, no u samo nekoliko gutljaja, kompleksnost ovog bizarnog pića izbija na površinu.“

U sljedećem videu pogledajte cijeli proces obrade i način na koji zvučni valovi izvlače komponente bez miješanja ili drmanja. Ukoliko želite probati ovakvu vrstu kave, ona je dostupna u Copa Vidi u Los Angelesu pa ako se kojim slučajem nađete tamo, javite nam kako vam se ta kava čini…

– Paula O. –