Zemlja koja je poznata po svom odudaranju od normi i vrijednosti ostatka svijeta, na rubu je promjene koja će se odraziti na tamošnju clubbing scenu. Naime, riječ je o promjeni Fueiho zakona, koji zabranjuje nešto što bi nama bilo nezamislivo – plesanje do kasno u noć!

Fueiho zakon je implementiran 1948. ghodine u Japanu, a njegova nakana je bila istrijebiti prostituciju s kojom se vezalo tadašnje plesne dvorane. Plesanje je dozvoljeno samo uz posjedovanje posebne licence, čije posjedovanje nije lako dobiti, te je i u tim, rijetkim slučajevima, dozvoljeno samo do ponoći. Iako nikad nije strogo provođen, primjena samog zakona se postrožila unatrag zadnjih 4 godine zbog brige policije oko droge i mladih vezanih uz plesne prostore.

Ipak, kako se bliže Olimpijske igre 2020. godine te zbog velikog broja turista kojima je takva situacija nepojmljiva, vodeća Liberalna Demokratska Stranka (LDP) je odlučila uvesti promjene u ovaj arhaični zakon, te je 24.10. ove godine donijela odluku kojom se dozvoljava plesanje, a još se samo čeka ratifikacija japanskog parlamenta.

Kako se lokalni nepopravljivci ne bi previše opustili, postavlja se novi standard koji se sad pak odnosi na – svjetlost! Razina od 10 luxa je sada minimalna razina svjetla koja treba raditi u klubovima, koja približno može biti opisana kao razina koju svijetlo doseže u kinu prije početka predstave, a sve s ciljem kako bi se obeshrabrio kriminal i loše ponašanje.

[quote_center]Razina od 10 luxa je sada minimalna razina svjetla koja treba raditi u klubovima[/quote_center]

Sve je to siva zona. Sve je ilegalno, ali postoje klubovi koji funkcioniraju.’, rekao je Shuya Okino, jedan od Kyoto Jazz Massive članova, čest gost Zagreba, i vlasnik kluba ‘The Room’ u kojem je morao maknuti plesni podij unazad dvije godine, kada je policija pojačala racije u Japanu, a sam zakon iskorištavala za raznorazne izlike maltretiranja ljudi i klabera. (čekamo širi komentar od Shuye)