Marko Pelaić, poznatiji kao Homeboy, kojeg smo vam već predstavili kroz njegov studio te intervju, za UES Magazine je odlučio napraviti listu njemu top 10 vocal house stvari. 

Marka ste imali prilike poslušati na UES dočeku nove godine, a vjerujemo da ste već svi i od prije upoznati s našim perspektivnim producentom, ujedno i vlasnikom House is OK etikete te same večeri čije sljedeće izdanje na red dolazi u petak, 23. svibnja, u Grey Roomu AKC Medike, gdje će uz Homeboya nastupati i Davor O. , još jedan domaći i cijenjeni producent i DJ.  Sama večer je humanitarnog karaktera (dio prihoda od ulaznica biti će odvojen za pomoć žrtvama poplava u Slavoniji),  a cijena ulaznice je 30kn. Kojih je Marko 10 vocal house stvari izdvojio te što sam kaže u vezi njih provjerite u nastavku…

[pull_quote_center]House producenti i pjevači idu skupa ko kruh i maslac i svaki producent koji drži do sebe će jednom u svojoj karijeri surađivati s pjevačem, te će svaki DJ koji se smatra znalcem i majstorom znati pustiti vocal tune u pravom trenu. Evo 10 od meni najdražih takvih pjesama:[/pull_quote_center]

1. Peven Everett – Feelin You In And Out

Peven Everett se počeo pojavljivati tamo krajem devedesetih kao instrumentalist i pjevač na američkim house produkcijama. Otkrio sam ga tek na „Gabrielle“ s Roy Davis Jr. na kojoj je Everett otpjevao strašan vocal. Boja glasa mu je baš nekako simpatična i lijepo ga je za slušati, što na njegovom originalu od „Feelin You In And Out“ pogotovo dolazi do izražaja.

2. Quentin Harris & Robert Owens – Always (Main Vocal Mix)

Teško je reći tko je od ovog dvojca ostavio veći trag u 30 godišnjoj povijesti žanra, ali može se sa sigurnošću zaključiti da je Robert Owens jedan od najvećih house pjevača ikad i to će vjerojatno zauvijek tako ostati. Počevši od Fingers Inc.-a do danas, Robert je pjevao na stotinama ploča od kojih mi je ova jedna od vrlo dragih, pogotovo lirika je fantastična. Svatko tko ima dugogodišnjeg prijatelja ili partnera će znati osjetiti ovaj tune.

3. Barbara Tucker – Beautiful People

Sorry hipsteri, ali Barbara Tucker je jedina prava house diva i basta! To je tak!

4. Omar S – Set It Out
https://www.youtube.com/watch?v=2GSsFbdIeew
Kod ove pjesme nisam bio siguran da li da ju stavim na ovaj popis, obzirom da vokal nije originalno pisan i snimljen, već je sempliran iz jednog starog dance klasika iz osamdesetih. Ali način na koji ga je Alex Smith interpretirao je meni genijalan i jedna mi je od najdražih vocal house stvari koja je ikad rezana u vinil.

5. Teleport feat. Russell Patterson – “More I Get”

John Robinson mi je možda pored Blaze-a najdraži Jersey House producent. Jersey sound je inače karakterističan po jakim vokalnim stvarima, koje su prije svega oslonjene na gospel i ova produkcija je sjajan primjer tog specifičnog zvuka. John Robinson je na žalost vrlo rano preminuo od raka i nije ostavio puno ploča iza sebe, ali svaka njegova produkcija se za mene izdvaja kao posebna.

6. Storm Queen – “It Goes On (Vox)”

Morgan Geista vrlo cijenim i volim gotovo sve njegove produkcije i posebno mi je drag uspjeh kojeg je napravio sa Storm Queenom, bez da je potpisao major record deal. Vokal od Damon C. Scott-a je genijalan, ulični pjevač kojeg je Geist sreo u podzemnoj stanici u New Yorku i skupa su na kraju dogurali do samog vrha britanske hit ljestvice. „It Goes On“ je bila druga ploča koja je limitirano izašla na Environ Recordsu i meni možda najdraža.

7. Matthew Herbert – Suddenly
https://www.youtube.com/watch?v=ENA3xiD56hw
Herbert i Dani Siciliano su mene na neki način uveli u vocal house. Do tog trena se nisam previše mogao sprijateljiti s previše pjevanja u klupskoj glazbi, ali Danijev jazzy vocal na Herbetovoj eksperimentalnoj produkciji su mi malo proširili vidike. Album „Bodilly Functions“ je sigurno bio vrhunac njihove suradnje i „Suddenly“ je samo jedna od stvari s tog albuma u kojima taj dvojac očarava.

8. Liz Torres – Can’t Get Enough

Liz Torres ima vrlo zanimljivu biografiju. Rođena je u Puerto Ricu i odrasla je u vrlo konzervativnom, kršćanskom kućanstvu bez glazbe i televizije i pjeva uglavnom u španjolskim zborovima u crkvi dok u svojim dvadesetima ne upozna Jesse Jones-a u Chicagu, polovica Master C&J, legendarnog čikaškog house projekta i počinje surađivati na njihovim produkcijama. Kad čujem „Can’t Get Enough“ vizualiziram to vrijeme u velikim američkim gradovima gdje su uglavnom djeca useljeničkih obitelji kreirali žanrove poput house-a i hip hop-a.

9. BB Boogie: Tell Him (Booty Bounce Mix Part 2)

Ovu stvar sam pokupio od svog label partnera Olija koji ju je iskopao iz nekog starog house miksa. Radi se o obradi stare Roy Ayersove pjesme u UK house varijanti. Super su mi kako zbor i solo vokal pjevaju jedno protiv drugog. Originalna verzija je malo cheesy, ali ovaj Booty Bounce Mix na danceflooru radi čuda. Tune kojeg bi mogao pustiti i u petak na House Is OK partiju u Grey Roomu!

10. Larry Heard Presents Mr. White: The Sun Can’t Compare

Moderni klasik, samo slušati ništa ne govoriti i uživati. Larry Heard at his best!