Od skromnog starta početkom 2000. godine do danas, engleski DJ i producent Friction, osnivač jedne od najboljih drum’n’bass etiketa – Shogun Audio, skupio je zavidno iskustvo i titulu jednog od najpoznatijih imena drum’n’bass scene.

Friction je jedan od izvođača koji nikad ne razočara, a to potvrđuje i titula u njegovom vlasništvu – Drum & Bass Arena Awards koju je osvojio 2011. godine.  Voditelj je i na BBC Radio 1, a uz sve to neprekidno nastupa po cijelom svijetu, pa ste ga tako ovo ljeto imali prilike vidjeti na Outlook festivalu gdje je u pratnji MC Linguisticsa nastupao na glavnom stageu, kao i na Shogun Audio pozornici, gdje je dokazao zašto ga legendarni Pete Tong naziva zvjerkom. Isti dvojac dolazi ovoga petka, 12. prosinca u Pogon Jedinstvo na Tuborg Open Fair festival gdje će pokazati surovu energiju drum’n’bassa, a tom prilikom smo ga uhvatili da nam odgovori na nekoliko pitanja.

UES: Postoji nekoliko tipova trenja (eng. friction), koji od njih si ti?

Friction: Doista dobro pitanje, postoji nekoliko tipova, a ja sam onaj koji zapravo kreira, odnosno čini situaciju gorućom. Za sebe bi rekao da sam više Friction tip za noćne klubove i festivale. Ono što pokušavam postići je goruća atmosfera, uz ogromnu dozu energije…

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/179961780″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]


UES:
Kako bi opisao evoluciju d’n’b glazbe kroz godine te koji je trenutni status d’n’b-a u svijetu?

Friction: Mislim da je dosta dobro pozicioniran, izvrsno napreduje te se razvija u mnogo različitih stilova, što smatram vrlo bitnim. Danas poznajemo hard, liquid, dance floor dnb, doista uživam u svim tim stilovima i upravo tu raznolikost smatram bitnom.

UES: Kako je u Brightonu ovih dana?

Friction: Dobro je, ne provodim tamo puno vremena jer sam često na putu. Doista volim svoj grad, uživam u Londonu, ali Brighton je ipak moj dom stoga više preferiram biti tamo.

UES: Gostovao si na Outlooku ove godine, je li to bio tvoj prvi put u Hrvatskoj i kakvi su ti dojmovi?

Friction: Puštao sam na Outlooku tri puta, Hideoutu i u Aquariusu u Zagrebu, također… Pula, Pag, Zagreb su mjesta koja sam vidio. U Hrvatskoj sam se uvijek dobro provodio, zemlja je prekrasna. Promatrajući klupski život iz perspektive mene kao DJ-a, Hrvatska je jedno od najboljih mjesta u Europi što se tiče atmosfere i doživljaja.

[quote_center]Gledajući iz perspektive klupskog načina života, te mene kao DJ-a, Hrvatska je jedno od najboljih mjesta u Europi što se tiče atmosfere i doživljaja.[/quote_center]

UES: Shogun Audio je u svojoj desetoj godini… Jesi li očekivao tako dug period te kako bi opisao to desetljeće?

Friction: Nisam očekivao da će vrijeme tako brzo proći, ovih deset godina je proletjelo, i bilo je izvrsno… Teško mi je to objasniti, počeo sam kao mali DJ sa željom da pokrenem svoj label. Doista nisam očekivao da će se razviti u nešto ovako veliko.

UES: Možeš li nam istaknuti nekoga od novijih umjetnika koji su potpisali za Shogun te čije ćemo ime imati prilike slušati u budućnosti?

Friction: Nedavno je za našu Shogun etiketu potpisao i Joe Ford, mislim da ćete o njemu imati prilike još mnogo slušati. Osobno sam njegov veliki obožavatelj i mislim da će se razviti u velikog umjetnika, tako da vam savjetujem da ga pažljivo pratite!

UES: Koji su ti budući planovi po pitanju remikseva i izdanja?

Friction: Napravio sam mnogo remikseva u protekloj godini, a neki od njih su za Childish Gambino, MK… Sada je vrijeme da se usredotočim na svoju produkciju. Upravo radim na projektu “Friction Versus” nastalog u suradnji s nekim meni osobno najdražim umjetnicima dnb scene, a izaći će van kao veliki EP iduće godine. Osim toga, nadam se izlasku mog solo albuma krajem iduće godine.

UES: Kako odabireš umjetnike koje ćeš remiksirati?

Friction: Dobivam mnogo ponuda i uvijek sam u potrazi za singlicom koja mi se najviše sviđa, a onda tu i odaberem. Nakon toga nastojim je osjetiti te uočiti na koji način je mogu izmijeniti kako bi postala velika dnb traka. Ako uspijem to dvoje – onda radim remiks.

UES: Podjeli s nama svojih Top 5 singlica u ovom trenutku.

Friction:

Fourward – Exile – Shogun
Dimension – Love To Me – MTA
Joe Ford – All Of Us – Shogun
Forgotten Truths – Metalheadz
Mefjus – Suicide Bassline – Critical

-MK, SŠ-