Uoči gostovanja na ‘Workout’ večeri u Zagrebu, popričali smo s glavnim akterom večeri – Filipom Xavijem, jednim od glavnih figura beogradske underground scene!

Filip Xavi jedna je od glavnih figura beogradske underground scene, a svojim se radom profilirao i puno dalje na techno sceni. Pobornik mračnijeg zvuka, vlasnik Teskoba Recordingsa, te rezident beogradskog Drugstorea ovoga petka 8. veljače, 2016. dolazi u Sirup na još jednu večer Workouta. Tom prilikom popričali smo s Filipom…

UES: Kada i kako započinje tvoje putovanje u techno svijet?

Filip Xavi: Već ima poprilično vremena od tada.. ukratko, 99.-2000. na nekom privatnom partyju u Beogradu prvi put sam čuo muziku Jeffa Millsa i od tada se sve za mene promenilo. Evo nas sada u 2016.

UES: Što prezentira ‘Teskoba Recordings’ i zašto takvo ime?

Filip Xavi: Teskoba Recordings sam 2008. zamislio kao platformu koja bi davala prostor alternativnijem, eksperimentalnijem pristupu techno zvuku, gde je akcenat na ličnom izrazu umetnika i gde se u nekoj ravni taj izraz poklapa s mojim ličnim senzibilitetom i idejom kakvu muziku želim na lejblu.

Ideja mi je bila da podstaknem kolege da probaju nešto drugačije, ono što nije bilo uobičajeno na repertoaru tada aktuelnih techno etiketa. U to vreme dešavala se neka čudna tranzicija u techno zvuku, dominantan je bio ili besmisleni schranz ili razvodnjeni minimal, a meni se to ništa nije dopadalo. Tu nelagodu, anksioznost i nezadovoljstvo trenutnim stanjem onoga sto se predstavlja kao techno, želeo sam da usmerim ka realizaciji neke svoje vizije i tako je nastala Teskoba.

Poslednjih par godina od kada sam malo više involviran u dešavanja u Drugstoreu , morao sam da zamrznem delovanje na lejblu neko vreme, ali planiram da uskoro da sve vratim u pogon.

UES: Svojim EP-evima Inline Agents i Explanation Skip ostavio si značajan utisak u elektronskoj glazbi. Kako ti vidiš svoju ulogu u njoj?

Filip Xavi: Iskreno nisam nikad razmišljao o tome na taj način, da ja sad kao imam neku određenu ulogu. Trudim se da napredujem i stalno naučim nešto novo, da predstavim i podržim te neke vrednosti i estetiku u muzici koje su za mene lično važne. Ako se stvari vremenom razvijaju na bolje i evoluiraju, ja ću biti zadovoljan.

UES: Reci nam nesto vise o Drugstore-u? Tko je pokrenuo klub, kada, koja je vizija kluba?

Filip Xavi: Ima jedan lep tekst o tome svemu, pa koga interesuje može podrobno da se informiše o istoriji. Ja sam u celoj priči poslednje 3 godine i mogu da kažem da sam našao svoj dom i mesto gde mogu da predstavim svoju muzičku viziju i ideju i naiđem na razumevanje i podršku ljudi koji vode klub. Radujem se budućnosti koja sledi.

UES: Radiš tamo samo kao rezident ili istovremeno organiziraš partyje?

Filip Xavi: I jedno i drugo, klub podržava moju programsku viziju kada je techno u pitanju i moj rad kao DJ-a. Delujem aktivno u organizaciji svih tih evenata na kojima i sam nastupam jer nas je prosto malo brojčano, a ima i dosta posla, ali kad voliš nešto nije ti teško.

UES: Ima li drugih underground klubova koje bi nam preporučio?

Filip: Još jedno super mesto gde mi je uvek dobro kada odem je klub/brod 20/44.

UES: Dovodili ste neka jaka imena u Drugstore poput Rodheada, Phasea, Oscara Mulera… Isplate li se takva gostovanja i prepoznaje li publika kvalitetu?

Filip Xavi: S obzirom da smo uspeli da postignemo neki kontinuitet mislim da se stvari odvijaju u dobrom pravcu, kratak odgovor bi bio – da!

UES: Kakav je Beograd u odnosu na Zagreb, primijeti li se razlika, npr. u atmosferi?

Filip Xavi: Mislim da smo mi na balkanu svi jako slični.

https://soundcloud.com/filip_xavi/filip-xavi-drugstore-nye-2015

UES: Koje ploče/trake najradije biraš u svojim setovima, imaš li neke posebne favorite?

Filip Xavi: Ponesem 1000 favorita, pa šta se prvo setim na licu mesta.

UES: Što nam spremaš za svirku u Sirupu i koju poruku šalješ svojim fanovima?

Filip Xavi: Setove nikada ne spremam unapred tako da muzički izbor uglavnom zavisi od toga koji je vibe u tom trenutku ispred mene i kakva se energija akumulirala kako veče napreduje. Fanovi mogu da očekuju mnogo nove dobre muzike. Radujem se povratku u Zagreb.

UES: Za kraj – slobodne misli… 

Filip Xavi: Verujte u svoje snove i pozitivan ishod!

Više o Drugstoreu čitajte ovdje te dođite na druženje u Sirup, na još jedno izdanje Workouta!

-MA-