F.O.R.M. live je dvojac koji žari, pali, izgara od, za i u technu, a njihov zvuk tjera ne samo na gibanje tijela u njegovom ritmu već i potiče um na intenzivno preispitivanje vlastitog postojanja i smisla. Povodom njihovog premijernog nastupa u riječkoj Crkvi, u sklopu UES Magazine promo turneje, otkrivamo vam tko su zapravo F.O.R.M. live!

Iza pseudonima F.O.R.M. kriju se Branimir Orehovec i Bruno Tanfara, dvojac koji je kao spomenuti live act prisutan na domaćoj elektronskoj sceni već dugi niz godina, a ono što ih čini jedinstvenim je njihov zvuk i sam live nastup kroz koji sviraju i prezentiraju sve svoje radove. S Branimirom smo popričali povodom večerašnjeg UES Magazine promo partija u riječkoj Crkvi, o kojem više možete pročitati ovdje.

UES: Bok Branimire, za početak našim čitateljima, koji možda još nisu imali priliku čuti za vas, recite par riječi o sebi.

F.O.R.M.: F.O.R.M. je osmišljen kao simbiotički projekt Branimira Orehovca i Brune Tanfare. Ja sam rođen davne 1979. godine, dok Bruno nije te sreće te je godinu dana stariji, što je i vidljivo po njegovim borama na čelu (kaže Bruno, bore su od smijeha, ja mu jednostavno ne vjerujem). Radim kao majstor tona na HRT-u te sam specijaliziran za veće broadcast projekte, snimanje bandova i njihovu postprodukciju. Bruno je diplomirao matematiku na PMF-u i životni poziv mu je borba da ne završi kao profesor u školi.

form_branimir_bruno

UES: Koliko ste dugo u elektronskoj glazbi?

F.O.R.M.: Predugo. Prvi susret sa elektronskom glazbom doživjeli smo početkom scene na našim prostorima, početkom devedesetih godina te se momentalno zarazili. Prvu muziku počeli smo stvarati još na starim Amigama, za vrijeme srednje škole.

UES: Kako je došlo do suradnje između vas dvojice?

F.O.R.M.: Upoznali smo se na faxu te odmah prepoznali jedan u drugome istu strast za stvaranjem glazbe. Malo po malo počeli smo dijeliti ideje i eto 15 godina kasnije, još uvijek nas drži.

UES: Možete li nam prepričati vaš prvi zajednički nastup, podjelite sa našim čitateljima dojmove prvog nastupa pred publikom.

F.O.R.M.: Prvi nastup pred publikom imali smo u kultnom Attacku, na festivalu elektronske glazbe. Bilo je kaotično – bili smo poprilično nervozni od nastupa, a da stvar bude još gora, većina publike je bila zalutala ekipa koja inače ne sluša techno. Usprkos tome preživjeli smo i svi su se dobro zabavili, uključujući i nas.

UES: Opišite nam malo kako funkcionirate u stvaranju, obzirom da ste dvojica jesu li uvijek i dvije ideje ili…?

F.O.R.M.: Hahah, uvijek. Gori smo od muža i žene te nam poneka svađa i plavo oko nisu strani (smijeh). Većinom do ideja dolazimo samostalno, svaki za sebe, dok finalni touch dajemo zajedno dorađujući ih.

UES: Predstavite nam setup koji koristite, koliko kilograma opreme “nosite” na gaže?

F.O.R.M.: Počeli smo kao hardverski live act, skupljajući mašine, no vremenom smo pojednostavili setup kako su računala postajala sve jača i pouzdanija te danas koristimo 2 laptopa, miksetu i midi kontrolere. Kako nijedan od midi kontrolera na tržištu nije zadovoljavao naše potrebe, odlučili smo uzeti lemilicu u ruke i sastaviti svoje. Sa nekadašnjih 3 auta opreme spali smo na jedan i ne samo olakšali si tegljenje, jer smo ipak stari, već i poboljšali nastup.

UES: Gdje biste se žanrovski svrstali?

F.O.R.M.: Naše omiljeno pitanje, hehe. Iskreno ni sami ne znamo, niti volimo da nas se žanrovski svrstava, naša muzika je odraz naših osjećaja te je svaka traka drugčija i naginje nekom drugom stilu. Naravno techno je poveznica, a unutar njega ima jako puno prostora za eksperimentiranje. Ponekad zvučimo tvrđe, ponekad mekše, ali uvijek plesno i dinamično. S obzirom da smo live act, najveći faktor u našem nastupu je uvijek publika, te njihova reakcija diktira kako će se stvari odvijati.

[quote_center]Većinom do ideja dolazimo samostalno, svaki za sebe, dok finalni touch dajemo zajedno dorađujući ih…[/quote_center]

UES: Par riječi o dosadašnjim projektima?

F.O.R.M.: Naš trenutni jedini projekt je F.O.R.M. te smo na njega potpuno skoncentrirani. Live act je i uvijek će biti neistraženo područje u kojem eksperimenti ne poznaju granice, jednostavno ne vidimo se u ničem drugom.

UES: Koji su vam gigovi ostali zauvijek u sjećanju, gdje bi ste se uvijek vratili?

F.O.R.M.: Jako ih je puno. Svaki je bio poseban i zanimljiv na svoj način, teško je izdvojiti poneke, a i neki su završili u magli, hehe. Ako baš moramo izdvojiti poneki, to su sigurno Invazije na nasipu, Rave’N’Rollovi u Sirupu, ATR u Močvari, Atomic Shelter u Velikoj Gorici, Oddvod u das Hausu, stari Sokol – to je stvarno bilo davno i naravno UES u Pogonu.

UES: Kako gledate na autorska prava i njihovu zaštitu na našim prostorima?

F.O.R.M.: Iskreno, nama naplata muzike nije u prvome planu. Muziku stvaramo iz potrebe za izražavanjem i iz osobnog gušta. Ali besplatno pivo ne odbijamo, hehe.

UES: Što pripremate za naš UES Mag on tour party u Rijeci? Poruka fanovima?

F.O.R.M.: Evo upravo smo završili sa pripremama za subotnji nastup. Kao i uvijek, možete očekivati dinamičan i plesan nastup, a nadamo se da će nas publika odvesti gdje ni sami nismo planirali. Ipak je finalni produkt simbioza naše glazbe i reakcije publike. Nadamo se da ćete se dobro zabaviti. Poruka fanovima, samo techno i dobra zabava za sve!