9 DJ-a i producenata govore o tome kako zaštiti svoj sluh i kojim se sve sredstvima pri tom koriste. Više provjerite u nastavku i čuvajte sluh!

Kome se nije desilo da po povratu kući s koncerta ili partija još uvijek čuje zvonjavu u svojim ušima? Uobičajeno tome pristupamo kao nećem pozitivnom, znak da je event bio dobar. Ono o ćemu manje razmišljamo jest činjenica kako nam naše tijelo šalje upozoravajuće signale. Jer činjenica jest kako postoji velika vjerojatnost da jednog dana buka i šumovi koje čujete u ušima neće jednostavno nestati te isto tako postoji velika vjerojatnost od trajnog oštećenja vašeg sluha.

Probleme sa šumom u ušima na dnevnoj bazi vjerovali vi ili ne ima legendarni Carl Craig, techno DJ i producent iz Detroita. Kako bi se lakše nosio sa posljedicama svog načina života, Craig prakticira različite oblike meditacije i tehnike opuštanja kako bi se riješio negativnih simptoma oštećenja sluha. Ponekad i nije potrebno dugotrajno izlaganje buci, ponekad je dovoljan samo jedan jak okidač i da vaš sluh bude oštečen nepovratno. Možda najbolji primjer jest house pionir Lil Louis kojemu je karijera došla u pitanje zbog oštećenja sluha koje je nastalo kad je pored njega netko aktivirao zračnu trubu. Također dob nije prepreka, može se dogoditi bilo kad: prije nekoliko godina Grimes je morala otkazati svoju europsku turneju jer je imala problema sa gubitkom sluha, a tada je imala samo 24 godine.

sluh_jačina_štetnost

Ako je preventiva jedino što nas dijeli od nepovratnog gubitka sluha u tom slučaju čepići za uši i ne zvuče tako loše. Krajnje je vrijeme da ih se prestane promatrati kao nešto negativno već kao ”cool” preventivni dodatak jer posljedice koje slijede su u najmanju ruku zastrašujuće.

Časopis FADER je ovom prilikom razgovarao sa devet DJ-a i producenata koji žive život konstantno izloženi visokim decibelima i saznao je kojim se preventivnim metodama služe – odnosno kako štite svoj sluh. Analizirali su od najskupljih pomagala za uši do onih cijenom pristupačnijih te su odgovorili zašto je za njih sluh nešto što zaslužuje posebnu zaštitu.

– Tihana P. –

1. Erol Alkan

Erol Alkan – DJ, Producent [Phantasy]


Patim od posljedica tinnitusa od kad znam za sebe. Nekad sam slušao glazbu na slušalice i već sam sa osam godina primjetio kako osjećam zvonjavu u ušima. Sjećam se kako bi navečer išao spavati pitajući se od kuda taj zvuk… Mislim da sam ozbiljnijih poteškoća sa zvonjavom u ušima počeo imati oko 2009.

Koje čepiće za uši koristite? Ja koristim ACS PRO17s čepiće za uši. Imao sam i drugi njihov model čepića, ali ove su daleko bolje. Nemam taj osjećaj kao što sam imao dok sam koristio stare čepiće, osjećaj da ”DJ-iram iza ekrana”. Kad govorimo o modelu i stilu onda moram priznat da mi to nije toliko važno. Najviše volim koristiti prozirne čepiće za uši: tada imate osjećaj kao da ih uopće nema, a svejedno ispunjavaju svoju svrhu.

2. Paula Temple

Paula Temple – DJ, Producent [R&S, Noise Manifesto]


Prvih pet godina svog života nisam uopće imala sluh. Nakon uspješne operacije, vraćen mi je sluh. Jako volim glazbu pa zašto bi se izlagala nepotrebnom riziku? Čepiće za uši sam počela nositi prije nekih 14-tak godina kad sam odlučila postati full time DJ. Nekoliko mojih prijatelja koji su također DJ-i i producenti su tada imali poteškoće sa zvonjavom u ušima; rekli su mi da su zbog toga sada očajni i kako se sad skroz glupo osjećaju što nisu nosili čepiće za uši. Drugi prijatelj mi je pričao da pati od vrlo ozbiljnih posljedica zvonjave u ušima, bol je bila toliko jaka da je ponekad bilo neizdrživo. Zvuči ekstremno? U svakom slučaju ja sam bila senzibilizirana za tu temu od samog početka.

Koje čepiće za uši koristite? Ja koristim Elacin ear plugs s ER15 filterom. Čepići su napravljeni točno za mene, cijena je nekih 15 eura i vrijede svakog uloženog eura. Ugodni su za nošenje, diskretni i mogu daleko više uživati u klupskoj atmosferi.

3. Brenmar

Brenmar – DJ, Producent [Fool’s Gold]


Prije dvije godine osjetio sam kako gubim sluh u lijevom uhu, prepao sam se i otišao odmah liječniku na pregled. Ispalo je da mi je sluh u redu, ali sam to shvatio kao znak upozorenja i dao izraditi čepiće za uši po svojoj mjeri.

Koje čepiće za uši koristite? Uobičajeni čepići za uši koje možete naći u većini prodavaonica vam doslovce začepe uši i ne možete polovicu toga čuti jer vam oni prekriju cijeli ušni kanal. Ako radite čepiće po svojoj mjeri onda su oni prilagođeni vašem ušnom kanalu i prigušuju zvuk iz okoline, a ne blokiraju ga u potpunosti. Moji čepići izrađeni po mjeri su Westones. Čista tekstura bez ikakvih nabora, za redukciju od 25 ili 15 decibela. Ako je klupsko ozvučenje kalibrirano kako treba onda mi u pravilu ne trebaju. Nosim ih samo na mjestima gdje ozvučenje nije dobro.

4. Mala

Mala – DJ, Producent [DMZ, Hyperdub, Brownswood]


Ja nemam uopće sluh na lijevom uhu tako da sam oduvijek bio pažljiv. Proveo sam svoj život producirajući ploče i svirajući glazbu na eventima sa najjačim ozvučenjima na svijetu; moje uši hrane moju obitelj tako da su mi jako važne. Bez čepića za uši zvuk je u svakom slučaju jasniji, ali je zato i štetniji. Ja upotrebljavam zvučnu zaštitu u 90%-95% slučajeva. Kad sam se navikao na njih više me nije toliko smetala razlika.

Koje čepiće za uši koristite? Dao sam da mi se izrade čepići po mjeri prvo u Velikoj Britaniji i SAD-u, a ove zadnje sam dao izraditi u Lapperre (Antwerp, Belgium). Svi moji čepići su rađeni po mjeri. Razlog zbog kojih mi najviše pašu ove zadnje jest mogućnost da sam reguliram visinu decibela. Ako sam u klubu ili u okruženju gdje glazba svira preglasno onda upotrebljavam filtere od -25dB do -20dB. Dok sviram upotrebljavam filtere s redukcijom od -15dB do -10dB.

5. UNiiQU3

UNiiQU3 – DJ, Vokalist, Producent [Lit City Trax]


Prvi put mi je majka skrenula pozornost na takve stvari tako što mi je dala čepiće za uši kad sam odlazila na svoju prvu europsku turneju. Definitivno mi se događalo da osjetim šum u ušima. Ponekada kad odem u publiku plesati sa svojim fanovima, tek dobijem pravu sliku o tome koliko je ustvari glasna glazba na koncertu.

Koje čepiće za uši koristite? Iskreno rečeno trenutno upotrebljavam čepiće koje možete naći u većini ljekarni i prodavaonica sa takvom vrstom proizvoda. Obično kad kupujem onda uzmem one boje kože tako da se ne ističu previše. Nedavno sam dogovorila sastanak s otorinolaringologom tako da mogu napraviti čepiće po mjeri. Na svim svojim svirkama nosim čepiće čak ih dajem i svojim plesačima. Važno mi je to, jer gledam ne samo iz perspektive svoje karijere već i dugoročno. Imam samo 24 godine i želim imati dugu i uspješnu karijeru, dakle razmišljam dugoročno. Moje uši mi donose zaradu, ne znam što bih da izgubim sluh. Bolje spriječiti nego liječiti.

6. et aliae

et aliae – Producent [Secret Songs, Cascine]


Prošle godine sam počela nanositi kremu za sunčanje na dnevnoj bazi kako bih zaštitila svoju kožu, isto sam htjela učiniti i za svoj sluh pa sam počela nositi čepiće za uši.

Koje čepiće za uši koristite? Koristimm u 3M’s čepiće za uši. Dugotrajni su i dobro blokiraju sve nepoželjne zvukove (uključujući i susjedove zabave u 3 ujutro). Platila sam ih dosta povoljno tako ako ih izgubim nije velika šteta. Prije sam koristila par od Ear Peace, bili su poklon, ali sam ih izgubila. Ove koje sada koristim ne razlikuju se nešto posebno kvalitetom ni propusnošću zvuka od ovih drugih.

7. Jubilee

Jubilee – DJ, Producent [Mixpak]


Izlazim dva do tri puta tjedno, isto tako i DJ-iram i obično stojim pored zvučnika. Kad se vratim kući iz kluba i kad pomislim samo koliko me grlo boli od nadvikivanja ili cijelo tijelo -možda ne osjećate odmah, ali i vaše uši pate jednako. Možete lako osjetiti kad je ozvučenje dobro u klubu ili ne. Doduše ljudi su se već toliko navikli na loše ozvučenje da ne primjećuju uvijek razliku.

Koje čepiće za uši koristite? Mjesto gdje sam kupila svoje čepiće za uši zove se Manhattan Comprehensive Ear Medicine. Preporučam gomili DJ-a da idu tamo jer cijene su vrlo povoljne. Ove Westone koje trenutno upotrebljavam su napravljene po mojoj mjeri, custom made ones. Proces izrade je pomalo čudan, napune vam uši; ustvari izrade kalup koji onda sačuvaju pod vašim imenom i prezimenom. Trebalo mi je dosta vremena da se na njih naviknem. Iako su ovi jeftiniji modeli još neudobniji. Čepiće za uši nosim čak i u teretani jer su instruktori skloni tome da pojačaju glazbu na najjače.

8. Throwing Shade

Throwing Shade – DJ, Producent [No Pain In Pop]


Idem na gaže od svoje 13 godine. Prije nekoliko godina sam počela razmišljati o zaštiti sluha. Na to me je potakao šum u ušima.

Koje čepiće za uši koristite? Trenutno nemam čepiće koji su izrađeni profesionalno, već koristim svoje neonske čepiće za uši. Poprilično su jednostavna izgleda osim njihove boje koja je pomalo psihodelična. U studiju gdje sam radila je bio spremnik sa čepićima pa sam se dobro opskrbila. Uvijek ih imam više u svojoj torbi tako da uvijek imam par pri ruci dok sviram.

9. Shaun Sutkus, Perfect Pussy

Shaun Sutkus, Perfect Pussy – Inžinjer zvuka, Klavijaturist, Producent

Sa 19 godina sam imao priliku odraditi praksu u jednom klubu i uvijek bi na njihovim svirkama nosio čepiće za uši, bili su žute boje. Znao sam već tada da ako mislim biti inžinjer da moram paziti na svoj sluh. Što je zvuk jači to mu treba kraće vrijeme da vam ošteti sluh. Vjerovali vi ili ne čak i tiši zvukovi vam mogu ošteti sluh ako se slušaju predugo.

Koje čepiće za uši koristite? Ja koristim ACS PRO17 već nekoliko godina. Znaju čak imati i štandove na festivalima i daju glazbenicima promotivne uzorke. Nedavno sam izgubio par i onda sam odlučio izraditi nove po mjeri. Odabrao sam PRO17 jer imaju filter od -17dB. Ja dok radim uvijek nosim čepiće- moje zvučno okruženje je između 100-110dB što vam može oštetiti sluh za 15 minuta ili manje. Još koristim i čepiće marke DUBS. U usporedbi sa PRO17 su lošije, ali i one nude pristojnu zaštitu po povoljnijoj cijeni.