Elektronska plesna glazba jest globalni fenomen više nego ikad, mnoge nove svjetske lokacije postaju središta i inicijatori ovog globalnog pokreta. Za vas smo napravili kratak pregled top 20 najaktualnijih svjetskih party destinacija.

Odabir  u kojem ćete osim velikih svjetskih metropola naići i na koji otok ili u našem konkretnom slučaju (Hrvatska) cijelu državu. Po čemu su te lokacije osobite i zašto ih se smatra nezaobilaznim party destinacijama podrobnije ćemo objasniti u nastavku teksta.

– T.P. –

1. Berlin

photo link: http://bit.ly/1LrjEye

Prvo mjesto već godinama posve zasluženo drži grad Berlin. Grad koji ima apsolutno sve,  europska prijestolnica koja ima najbogatiji noćni život i vrlo širok spektar ponude noćnih klubova. Bez premca je već desetljećima i to ne samo kad govorimo o elektronskoj glazbi već o kulturnoj sceni općenito. Što se tiče clubbinga nezaobilazni su Berghain i Watergate, koji praktički imaju reputaciju institucije. Afterhours lokacije ili jednostavno rečeno mjesta za after su Golden Gate, a među interesantnijie spadaju još  Chalet, Renate i Hoppetosse. Imaju vrlo jaku techno i house scenu, naći ćete svega od gostovanja velikih svjetskih imena do lokalnih također svjetski renomiranih DJ-a. Od ostalih informacija više logističke naravi treba spomenuti kako Berlin ima prvoklasan javni gradski prijevoz, povoljan smještaj od privatnog do hotelskog te velik izbor restorana i barova po pristupačnim cijenama.

2. Ibiza

photo link: http://bit.ly/1Hbm7vG

Ovaj prelijepi mediteranski otok, bogat poviješću i kulturom glasi kao jedan od svjetskih najpoznatjih superklubova. Doslovce cijeli otok u ljetnom periodu se pretvori u klubski event, partyji su svaku večer sedam dana u tjednu. Opuštena atmosfera i po svemu sudeći dobra klupska glazba zaslužni su za visoku drugu poziciju Ibize kao top party destinacije. U jednom tjednu na Ibizi možete slušati DJ-ikone poput Svena Vätha na terasi kultnog kluba Amnesia,  Carl Coxa u Space Discoteca, a za one koji preferiraju zvuk undergrounda i dubba tu je Enzo Siragusa i ekipa FUSE u najpoznatijem podrumu na Ibizi Sankeys pa i šire. Od zvučnijih imena tu su još i Richie Hawtin koji ima svoju nadaleko poznatu techno večer ENTER. To bi bio samo djelić repertoara i atmosfere koju možete zateći ljeti na Ibizi.

3. London

photo link: http://bit.ly/1ddSkEx

London je također jedan od europskih gradova poznat po bogatom noćnom životu i dosta jakoj elektronskoj sceni. Ne samo da ima dobru ponudu klubova već je London tradicionalno najveća svjetska glazbena meka. Grad u kojem su svjetski glazbeni žanrovi nastajali i nestajali, što vrijedi naravno i za elektronsku glazbu. London je središte britanske elektronske glazbene scene pa i šire. Među najpoznatijim londonskim noćnim klubovima je zasigurno Fabric kao predvodnik scene, koji na tjednoj bazi ima vrlo impozantnu listu izvođača. Nabrojat ćemo još i neke klubove koji njeguju više alternativni, underground sound: Corsica Studios, Village Underground, XOYO, Egg, Studio 338 i Studio Spaces E1.

4. Amsterdam

Uz Berlin i London nezaobilazna party destinacija je svakako i Amsterdam. Lokalna amsterdamska scena je jača nego ikad, a njezini predvodnici su: Tom Trago, Boris Werner, Sandrien i William Kouam Djoko. Iako se njihova imena uglavnom vezuju za underground scenu, mnogi od njih su već stekli svjetsku reputaciju i redovito sviraju van Nizozemske. Od klubova treba svakako spomenuti  Studio 80, Paradiso i Melkweg. Tu su još i veliki partyji, te mega festivali koje možete vidjeti tijekom godine u Amsterdamu. Između ostalog vrijedi posjetiti i jednu od najvećih konferencija elektronske glazbe Amsterdam Dance Event.

5. New York

photo link: http://bit.ly/1Lz815j

Počeci clubbinga u 20 st. se vezuju uz New York i kultne klubove: Studio 54, Paradise Garage, Limelight i Twilo. Sve je krenulo od velike jabuke, a ostalo je stvar povijesti. Među pionirima elektronske glazbe, a ujedno i predvodnicima house scene su Danny Tenaglia, Masters At Work, Victor Calderone i Erick Morillo. Klubovi poput Pachae i Marquee su meke EDM zvuka, dok su Output i Verboten predvodnici techno/house scene. New York ima bogat noćni život, čitav niz klubova, a i glazbenu ponudu za svačiji ukus. Ne kaže se uzalud da taj grad nikad ne spava.

6. Miami

http://bit.ly/1GxDDE0

Ako vjerno pratite elektronsku glazbu onda je na vašem popisu top destinacija zasigurno i grad Miami. Od evenata u Miamiju najpoznatiji su svakako Ultra i Winter Music Conference. Ultra je zasigurno najveći EDM festival u Americi, a Winter Music Conference je jedna od najvažnijih svjetskih glazbenih manifestacija. Od poznatih klubova treba izdvojiti legendarni Space koji je poznat po svojim partyjima već 15 godina, a tu su još i Story, Electric Pickle, Trade i Treehouse. Miami je grad poznatih DJ-eva Cedric Gervaisa i Robbie Rivere.

7. Hrvatska

http://bit.ly/1QOgoAE

Iako je Hrvatska relativno nova destinacija na svjetskoj party listi i možda nema adekvatnu klupsku infrastrukturu to ne znači da je za podcijeniti. Hrvatska je trenutno jedna od top party lokacija što se tiče festivala elektronske glazbe. Svako ljeto Hrvatska svom popisu festivala praktički doda još jedan novi. Festivali variraju svojom veličinom i žanrom pa će se tu naći ponešto za svakoga, od velikih spektakla Ultra Europe, do manjih Electric Elephant i Soundwave. Tu su i festivali sa nešto dužom tradicijom kao The Garden Festival, Hideout, Outlook i Dimensions, gdje vam se pruža jedinstvena prilika da uživate u ambijentu amftiteatra starom 2000 g. Ne zaboravimo spomenuti prekrasne plaže, dobro vrijeme i gomilu boat partya.

8. Barcelona

http://bit.ly/1IcmZPF

Barcelona poput Berlina ima fantastičan javni gradski prijevoz i cijenama je pristupačnija nego druge europske metropole. Poznata je i po fantastičnoj arhitekturi (Gaudi), hrani, pješčanim plažama i naravno party eventima kao što su Sónar i Off Week. U vremenskom periodu kad se održavaju spomenuti eventi gotovo svaki DJ, promotor, label owner, producent, organizator klubskih i festivalskih evenata koji drži do sebe dolazi u Barcelonu iz doslovce svakog kraja svijeta i uživa u predivnoj glazbi, dobroj zabavi i networkingu. Barcelona osim ovih velikih evenata nudi i nešto manje MUTEK i Mira, koji uz glazbeni dio imaju popratne art evente, pretežno iz domene vizualnih umjetnosti te na taj način upotpunjuju svoju festivalsku ponudu. Od klubova tu su nezaobilazni Razzmatazz & La Terrrazza, a od lokalnih DJ-eva preporučamo Luciana, Joseph Capriatia i Craig Richardsa.

9. Bukurešt

http://bit.ly/1Ix1t3O

Iako je Bukurešt bio otprije poznat po DJ-evima Steve Lawleru,  tINIu  kao mjesto dobrog noćnog provoda sada je zahvaljujući Premiesku  i [a:rpia:r] (Raresh, Rhadoo i Petre Inspiescu) dospio na svjetsku ljestvicu, barem kad je house scena u pitanju. Od svjetskih imena  u klubovima Bukurešta sviraju glazbenici Sammy Dee, Sasha, Nic Fanciulli, Matthias Tanzmann i Apollonia – koji su već uobičajeni dio godišnjeg repertoara – i sviraju u klubovima poput Studio Martina. Od festivala treba svakako spomenuti Sunwaves čija reputacija raste iz godine u godinu.

10. Montreal

http://bit.ly/1Lsc868

Kad je riječ o elektronskoj glazbi ova francusko-kanadska meka je najpoznatija po dvije stvari: Stereo i MUTEK. Poznati afterhours klub, Stereo, je imao prilike ugostiti najbolje od najboljih u elektronskoj glazbi. Danny Tenaglia je ovdje svirao svoje najduže setove, a među ostalim poznatim imenima spominju se – Carl Craig, Maceo Plex, Matador i Hot Since 82. MUTEK, je nadaleko poznati festival, a ovogodišnji techno headlineri su James Holden, Lucy i Steffi. Poznata imena Adventure Club i A-Trak su iz Montreala, dok je  Blond:ish predvodnik underground scene. Grad je poznat i po zimskim outdoor festivalima  Igloofest, Piknic Electronik. Ima i jaku scenu s velikim i raznovrsnim izborom glazbenih časpoisa, labela i kolektiva koji održavaju scenu živom.

11. Los Angeles

http://huff.to/1LseeD6

Grad Anđela ima jednak broj klubova kao i četvrti. S najdužim stažom su Doc Martin’s Sublevel eventi i Avalon . Svjetski nadaleko poznati su Culprit partyji u Standardu i u samom su vrhu svjetskih evenata elektronske glazbe. EDM je ovdje dosta jak – Insomniac je osnovan ovdje – pogledajte samo brojne festivale ili lineupove Create Nightcluba. Za nešto ipak malo sofisticiranije tu su Exchange, Sound i Lot 613, svi rade super stvari i to na tjednoj bazi.

12. Manchester

http://bit.ly/1CsnzSY

Nebrojeni filmovi, dokumentarci su snimani, knjige pisane, a da ne spominjemo i živuće rejvere koji pričaju priču o tome kako je kultni klub Hacienda donio acid hause u Veliku Britaniju te inicirao rave pokret diljem Britanije. Dandanas ta vremena se spominju i grad ima reputaciju jedne od kolijevki elektronske glazbe. Nakon što je kultni klub Hacienda ugašen otvoreni su novi, a njezinim naslijednicima se smatraju Sankeys i The Warehouse Project. Ovi klubovi su nadaleko poznati po svojim eventima elektronske glazbe dok lokacije poput  Gorilla, Albert Hall i Soup Kitchena glase kao predvodnici underground scene.

13. Glasgow

http://bit.ly/1IdJTWW

Kao i kod većine starih industrijskih gradova, mnoštvo starih tvorničkih pogona zjapi prazno i savršena su prilika za konverziju u nešto novo i uzbudljivo. Trend prenamjene starih tvorničkih pogona u prostore pogodne za razne umjetničke party evente je počeo prije nekih dvadesetak godina. Isto se dogodilo i u Glasgowu, većina tih prostora je prenamijenjena u galerije, barove i mjesta okupljanja, žile kucavice noćnog života. Što je sve rezultiralo time da je Glasgow postao jedno od top mjesta za zabavu u Europi. Predvodnik  underground scene je duo Slam, zaslužni za nadaleko poznatu Soma ediciju, koja je nedavno izdala svoje 400-to izdanje. Od poznatijih izvođača tu su Hudson Mohawke, Harvey McKay, Jackmaster i Optimo, a od labelova značajniji su Numbers i LuckyMe, od klubova tu je globalno poznati Sub Club.

14. Toronto

Toronto, najveći kanadski grad je početkom 2000-tih postao poznat po svom super klubu, The Guvernment. Tada je to bilo mjesto na kojem ste mogli vidjeti i čuti sva važnija imena progresivne house scene, sve dok se klub nije preorijentirao na EDM. Od poznatijih imena koja se vezuju uz Toronto tu su Deadmau5, zatim međunarodne house zvijezde Art Department, DJ Sneak i My Favorite Robot. Footwork je bilo poznato mjesto za izlazak sve dok nije ustupilo svoju lokaciju stanogradnji, ali njegovu tradiciju je uspješno nastavila Coda koja ugošćava imena poput – MK, Maya Jane Coles, Apollonia, Nicole Moudaber, John Talabot, Ben Klock. Od ostalih, solidnim programom se mogu pohvaliti Maison Mercer i The Hoxton.

15. Goa

http://bit.ly/1e3mgEa

Goa je oduvijek bila poznata kao destinacija hipija i ljubitelja psychedelic trance glazbe, zahvaljujući eventima poput Hilltop Festivala. Po svemu sudeći polako se transformira u indijski EDM centar, svake godine u vrijeme turističke sezone (Rujan-Ožujak) ovdje ćete zateći mnogobrojne domaće i strane turiste, uglavnom studente te mlađu populaciju. Na jednoj od najpoznatijih plaža Baga smješteni su popularni klubovi Tito’s & Café Mambo i Cape Town Café, koji su specijalizirani za ambijentalnu house muziku. Anjuna Beach osim što je popularna plaža ujedno je i ime poznatog labela Above & Beyond’s Anjunabeats, i domaćin je “Café Del Mar”  Goa eventa u Curlies, gdje možete uživati u pomalo psihodeličnom ambijentu, prelijepoj plaži, indijskom oceanu i zalascima sunca. Od festivala tu su Supersonic Festival u Candolimu i trodnevni Sunburn Festival u Vagatoru koji su ujedno i zaslužni što je Goa i dalje na listi top party destinacija. Dnevno ovi festivali u prosjeku imaju od 35,000 -75,000 posjetitelja.

16. Milano

http://bit.ly/1Nayhn4

Iako je ekonomska kriza rezultirala zatvaranjem mnogobrojnih noćnih klubova, milanska klupska scena je i dalje dosta jaka. Nudi uvijek nekoliko evenata na tjednoj bazi od kojih neki spadaju više u underground, a neki su velike manifestacije. Klubovi koje treba svakako izdvojiti su Tunnel Club, Dude, i Fabrique, a tijekom trajanja Tjedna dizajna tu je Elita Festival, manifestacija koja nudi širok spektar glazbenih i umjetničkih evenata diljem grada u raznim klubovima, teatrima i interesantnim lokacijama. Milano uglavnom ima reputaciju da ugošćuje samo velika imena elektronske scene, ali i to se polako mijenja sa sve većim brojem malih privatnih indie i undergrond klubskih evenata.

17. Tokyo

Noćni život Japana je godinama glasio kao vrlo arhaičan i pomalo oskudan zbog strogih zakona koji su doslovce branili ljudima da plešu u noćnim klubovima. Pa ipak prošle godine ove restrikcije su ukinute što je omogućilo ljudima da slobodnije i potpunije uživaju u glazbi. Među najpznatijim klubovima u Tokiju je Womb, ugošćuje svjetske ikone poput Svena Vatha, Ben Klocka, Loco Dicea i Sashe.

18. Sydney

http://bit.ly/1KcALmY

Klubovi poput Chinese Laundry, The Spice Cellar i Burdekin Hotel nosioci su gradske noćne scene i ugošćuju top imena europske i američke elektronske scene na regularnoj bazi. Treba spomenuti kako ljeti grad vrvi raznim festivalima i eventima, a od značajnijih su svakako  Sydney Festival i Lost Paradise, nezaobilazni za sve ljubitelje elektronske glazbe.

19. Johannesburg

http://bit.ly/1GHO6zS

Johannesburg (zlatni grad), je glavno sjedište južnoafričke glazbene scene. Ima dvostruko više klubova, umjetnika i festivala nego ijedan drugi grad u Južnoj Africi. Nešto se uvijek događa u Johannesburgu, bilo u poslovnom dijelu, bilo u predgrađu, grad je uvijek živ. Bolji klubovi su Truth, And, CarfaxZone 6, Taboo, Chaf Pozi, Hurricanes, Caprivi, Kitchners & Great Dane . Među novija urbana čvorišta spadaju The Maboneng Precint, Newtown, Play Braamfontein, Midrand i Sandton, koji su svi zaslužni za vrlo jaku elektronsku glazbenu scenu. Od glazbenika tu su Black Coffee, Culoe De Song, Oskido & Vinny Da Vinci. Ljudi su vrlo srdačni i pristupačni, a i cijene su vrlo prihvatljive.

20. Detroit

http://bit.ly/1GHO6zS

S obzirom na važnost ovog grada za povijest techno glazbe, svi ćete se složiti kako Detroit zaslužuje počasno mjesto na ovoj top listi. Ovaj grad je dom glazbenicima i DJ-ima poput Derricka Maya, Juana Atkinsa, Kevina Saundersona, Carla Craiga, Staceya Pullena, Jeffa Millsa. Od važnih evenata treba izdvojiti jako uspješan Movement (festival nekoć poznat kao DEMF). U Micihganu, državi koja inače vrlo sporo prihvaća nove, pogotovo  “underground” glazbene  žanrove, ovaj festival uspijeva već punih 15 godina širiti glazbene vidike masa te ugošćuje neka od najvećih svjetskih imena techno i house scene.