Posljednjih nekoliko godina apsolutni je hit biti DJ. Svi misle kako je to jednostavno – staneš za pult, ubaciš ploču ili cd i pritisneš play. No stvarno, mislite li da je to dovoljno? Naravno da nije.. evo par savjeta kako biti dobar DJ.

Želiš li uspjeti u ovome poslu morat ćeš se itekako namučiti, ako zaista želiš zadiviti svoju publiku. Za to su ti potrebne godine mukotrpnog rada, istraživanja, proučavanja glazbe, opreme, puno uspona i padova.. i ne, za to ti nisu dovoljna dva-tri mjeseca na DJ akademiji.. ti nisi još ni blizu onome što bi DJ trebao biti. Moraš biti dobro tehnički potkovan, to je istina, ali ti to nije dosta! Ja ne poznajem vašu opremu, pa neću baratati meni nepoznatim nazivima, pa zato ni ti radije nemoj svirati, ako ne znaš apsolutno sve!

Nije sve u tehnici, pa zato evo par savjeta koje bi svaki DJ trebao uzeti u obzir ako želi naučiti biti bolji.

Savjet prvi: Biti ćeš dobar kada ćeš dolaziti na gaže sa željom da neku svoju emociju preneseš na publiku kroz glazbu, a zauzvrat ćeš uživati u pozitivnoj energiji ekipe koja pleše na flooru. Ako jedva čekaš to odraditi i otići kući, radije nemoj ni doći.. vjeruj, publika će to osjetiti.

Savjet drugi: Skromnost je vrlina svakog dobrog DJ-a. On poznaje svoj talent, ali se ne razmeće okolo kako je on najbolji. Razmetljivci su obično oni koji ne doguraju daleko u onome što rade i stvaraju kontra efekt kod ekipe. Neće te nitko više poštivati ako se praviš važan, neka tvoja glazba govori za tebe i diže te u nebesa.

Ako ne poslušaš savjet prvi i drugi budi spreman na nezadovoljne poglede i totalnu nezainteresiranost publike.. jer kako ti sviraš, tako i oni plešu. I opet budi skroman i neka sami prepoznaju tvoje kvalitete.

dobar_dj_savijet_slika1

Savjet treći: Ne možeš biti dobar ako stojiš ispred pulta pasivno – samo mijenjaš ploče/cd-e i praviš se da je tvoj posao gotov. Prvi put će ti takva svirka proći, možda i drugi put, ali treći ćeš puta izgorjeti. Dobar će DJ istu stvar odsvirati, na svakom drugom partyju, na drugačiji način i u tome je prava čar muzike, ali i tvog talenta i volje da ga pokažeš. Tvoje volje i želje da zabaviš publiku i da uživate zajedno u tome što radiš.

Savjet četvrti: Komunikacija je riječ koju ne poznaje svaki DJ. Biti ćeš dobar DJ kada naučiš komunicirati sa svojom publikom preko muzike, a to zahtijeva tvoju potpunu pozornost i čitanje reakcija ekipe. I ne, nikako nije dobro gurnuti glavu u opremu i nikada ni ne pogledati svoju publiku..

Ako ne poslušaš savjet treći i četvrti, budi spreman na ubrzano pražnjenje floora, jer će ekipa radije otići popiti pivu dok tvoj set ne završi.

Savjet peti: Ako čuješ ovacije publike na dobrom si putu da budeš dobar DJ i moraš zadržati taj ritam, pa biti još i bolji. Ako se počneš previše igrati sa muzikom i prečesto mijenjati tempo, interes će ubrzo pasti.

Zato svi vi DJ-i, poslušajte i istražite svoju publiku, jer ona će vas prosuditi. Ona zna i osjeti vašu energiju kada ih dovodite do plesnog ludila. Kada postignete trenutak u kojemu nitko ne želi propustiti ni jedan djelić te emocije, ne želi izgubiti niti jedan plesni korak ritma na flooru, moći ćete za sebe reći da ste, ne samo dobar DJ, već i umjetnik koji obara ekipu s nogu, svaki put!

– Mirela Abramović –

dobar_dj_savjet_slika2