EXIT
EXIT | Foto: press

Nakon priznanja najvećih svjetskih medija, kao što su CNN, Guardian, New York Times i drugi, koji su ove godine promovirali EXIT kao jedan od najboljih festivala na svijetu, isto priznanje došlo je od vodećeg svjetskog magazina o elektronskoj muzici, britanskog DJ Mag-a!

U rujanskom broju u velikom izvještaju s ovogodišnjeg EXIT-a, za milijune čitatelja širom planete, navodi se da je “EXIT puno više od festivala, više od pokreta, više od brenda. Zajedno sa sestrinskim Sea Dance festivalom u Crnoj Gori i budućim širenjem na sve popularniju hrvatsku obalu, EXIT je postao kultura za sebe i odraz muzike kao pogonske sile za promjenu te blistav primjer šta mladi mogu postići kad se nečemu posvete u cjelosti”. Čitatelji se dalje podsjećaju da se radi o jedinstvenom primjeru festivala koji je nastao iz bunta i želje mladih za društvenim promjenama, a koji se “danas smatra za jedan od najboljih na svijetu”, kako se navodi u tekstu.

DJ Mag navodi i da je zapanjujuće koliko se EXIT festival razvio od svojih početaka iz 2000. godine do danas, ali da se danas isto može reći i za zemlju domaćina! Utjecajni časopis već na početku postavlja i retoričko pitanje: “Iskreno, tko bi rekao da će nakon što su prijatelji i studenti pokrenuli Nulti EXIT, 100-dnevnu proslavu muzike, umjetnosti i iznad svega, slobode, protiv opresivnog sistema koji je držao Balkan u izolaciji, ne samo da će im to proći, već i da će oživjeti duh ljudi i 16 godina kasnije voditi jedan od najpoznatijih i najvoljenijih festivala u Europi!”

DJ Mag | Foto: press
DJ Mag | Foto: press

Navode se i bogata povijest Petrovaradinske tvrđave, te ljepote i gostoljubivost Novog Sada, koji su uz EXIT postali poznate destinacije i putnicima izvan granica Srbije. Ne samo da pozornice smještene u moćnim rovovima tvrđave imaju magičan efekt, već je “svaka od četiri noći ispunjena mnoštvom vrhunskih izvođača, istovremeno pokrivajući toliko žanrova, za šta bi se i jedan Glastonbury morao dobrano potruditi”, piše u tekstu.

Od izvođača posebno su izdvojeni rokeri Bastille, zvjezdana Ellie Goulding, techno doajen The Hacker, svjetski br. 1 DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike, legendarni funk doktor George Clinton, indie rokeri The Vaccines, bass trio Ivy Lab, londonski reper Stormzy uz poseban osvrt na novi, revolucionarni show Ritchieja Hawtina na spektakularnoj Dance Areni. Ipak, posebno mjesto u cijelom izvještaju zauzima završnica na glavnoj sceni i rekorderski koncert legendarne grupe The Prodigy. DJ Mag tvrdi da nikad nisu “svjedočili luđoj atmosferi i publici za sve ove godine postojanja” i svima na svijetu preporučuje da, ukoliko im se ikad ponovo ukaže takva prilika, žestoki bend iz Essexa obavezno gledaju uživo na njihovom omiljenom festivalu – Exitu!

Za EXIT Ljeto ljubavi 2017. već 20.000 prijavljenih za ulaznice!

Skoro godinu dana uoči sljedećeg EXIT festivala, koji će se održati od 6. do 9. srpnja 2017. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, za ulaznice se prijavilo čak 20.000 posjetitelja iz više od 60 zemalja svijeta! Registracija je završena i ovih 20.000 fanova imat će prvi priliku nabaviti neke od veoma ograničenog broja najpovoljnijih ulaznica.

Nakon ovogodišnjeg, najposjećenijeg izdanja u 16 godina postojanja, EXIT festival 2017. slavit će 50 godina od poznatog “Ljeta ljubavi” (Summer of Love) iz 1967. kada je nastao revolucionarni hippie pokret koji je zauvijek promjenio svijet. Znak mira, šarena odjeća i cvijeće u kosi prve su asocijacije na “ljeto ljubavi” i pokret u čije najveće tekovine se ubrajaju borba za mir, slobodu govora, ljudska prava, odnosno društvenu, rasnu i spolnu ravopravnost.