Na The Love Parade-u 2010. u Njemačkoj, u stampedu je poginula 21 osoba. Za ovu stravičnu nesreću okrivljeni su organizatori i lokalna samouprava.

Danas, četiri godine poslije smrtonosnog stampeda njemačko tužiteljstvo napokon je optužilo 10 odgovornih za ovaj stravičan incident. Optužbe uključuju ubojstvo iz nehaja i nanošenje ozljeda. Među optuženima su šest organizatora privatnih događanja te četiri radnika iz lokalne gradske samouprave. Dokažu li optužbe, moguća kazna za počinitelje će biti do pet godina zatvora.

Do incidenta je došlo zbog loše organizacije i prevelike gužve. Dodatni problemi su nastali i zbog premalih ulaznih vrata koja nisu bila dovoljna za svu masu okupljenu u Duisburgu na festival.

Državni tužitelj istražuje kako je zapravo moguće da je događaj za koji je predviđena brojka posjetitelja bila 250 000 prerastao u događaj od 500 000 posjetitelja.  Utvrđeno je da organizatori festivala nisu dobro postavili prilazne puteve, a zaposlenici iz gradske uprave nisu uopće trebali izdati dozvolu za održavanje festivala.

LP_ues_cover
Gradski tužitelj Horst Bien je zaključio: “Tijekom istrage nismo gledali moralne ili političke razloge i interese, već smo se fokusirali na to tko je dužan snositi kaznenu odgovornost“, dodavši kako su “pogreške u organizaciji glavni razlog ove katastrofe”.