Cuisine Dub u razgovoru za UESMAG
Cuisine Dub - Fatureta EP cover

Cuisine Dub, uoči brojnih nastupa na mnogim festivalima ovoga ljeta, za UESMAG otkriva kako je započelo njegovo bavljenje glazbom, gdje nalazi najviše inspiracije te koji su mu planovi za budućnost!

Ante Matas, poznatiji kao Cuisine Dub, nakon prethodnih house projekata, okrenuo se jazz strani. Pokretač je vinyl-only labela Fields & Forests, a iza sebe ima i mini LP izdanje ‘Fautarete’. Ove godine očekujemo njegove nastupe na Love International Festivalu, Owl Festivalu, Dimensions Festivalu, ali i Moondance Festivalu, a kako je započelo njegovo bavljenje glazbom, gdje nalazi najviše inspiracije te koji su mu planovi za budućnost, otkrio je Roberti Novosel u razgovoru za UESMAG.

UES: Kako je započelo tvoje bavljenje glazbom?

Cuisine Dub: Još kao mlađi adolescent posjećivao sam partije i festivale i sve više razumijevao tu čudnu, elektroničku glazbu. U jednom trenutku je postalo sasvim logično da se okušam i sa druge strane pulta, a s tim je uslijedilo i slaganje nekakvih beatova na laptopu. Nije trebalo dugo da se istaknem, pošto sam u doba tech-house groznice imao poprilično organski i dubok zvuk…

UES: Osim što se baviš glazbom, pokretač si vinyl-only labela Fields & Forests. Odakle ideja za pokretanjem labela?

Cuisine Dub: Pa ideja je poprilično jednostavna. Htio sam imati outlet za glazbu kakvu volim bez obzira na ”jaka imena”. Dakle čvrst naglasak je na glazbi, nemam uopće press releasove… Volim vinil, ali nisam nikakav ‘vinyl only’ fanatik, izdajem vinil jer je najozbiljniji format, iako imam u planu i druge formate i nekakva hibrid izdanja i sublabel, no stvari idu poprilično sporo s distributerom…

UES: Nedavno si za  bristolski Banoffee Pies Records izdao novu stvar pod imenom ‘Mating  Call’, kako je došlo do te suradnje?

Cuisine Dub: Momci su mi se predstavili i rekli o čemu je riječ. Sviđa mi se njihov način rada. ‘Mating Call’ je jedna moja starija stvar… Trenutno dovršavam extended play za Sound Reflection iz Chicaga, sa sličnim konceptom kao ‘Mating call’.

UES: U javnosti si već spomenuo kako te priroda najviše inspirira, što najviše iz nje? Znači li to da najviše voliš provoditi vrijeme sam daleko od urbanih gradova?

Cuisine Dub: Uvijek dobivam ovo pitanje… Priroda me često inspirira na neki melankoličan način što je ubiti trebao biti F&F koncept, no to nikada nije zaživilo jer se dosta šaralo stilski, ploča trpi sve. 🙂 Uživam u prirodi, kao i svako normalno biće, ali nisam nekakav ‘tree hugger’ ili ‘lovac na bilje’. Što se tiče velikih urbanih sredina, nisam baš od toga. Gubim se po Zagrebu kad dođem. I Split mi je prevelik, nikada ne bi mogao preseliti u Berlin ili nešto slično, a i ne vidim razlog tome…

UES: Kako nastaje tvoja glazba? Nastane li prvo melodija u glavi koju pretvoriš u djelo ili sjedneš pa osmišljaš melodiju?

Cuisine Dub: Često mi dolaze ideje koje snimim na diktafon na mobitelu pa onda to poslije odsviram u studiju, ali kod elektroničke glazbe uglavnom imam samo određeni koncept u glavi pa onda s tim radim… Većina moje glazbe je improvizacija, čak i kad imam nekakvu ideju. U studiju najbolje funkcioniram mamuran što je rijetkost jer ne pijem više od 3 pive vikendom.

UES: Ove godine izdao si album ‘Fatureta’,  kako je protekao sam rad na albumu i kakve su bile reakcije?

Cuisine Dub: Zapravo je riječ o extended play izdanju, ali pošto ne volim ostavljati slobodan prostor na ploči sam na 10″ ploču stavio 5 stvari što je distributer objasnio kao pomicanje granica. Može se reći da je nekakav mini LP. ‘Fatureta’ se dogodila slučajno, radio sam house izdanje za F&F i u jednom trenutku mi je dozlogrdio sav taj house i elektronička glazba, a pošto ljeti slušam dosta latin-jazz-a, nekako sam prirodno došao na ideju da napravim jazz izdanje.

UES: Stvar koja te najviše inspirirala za snimanje samoga albuma je…?

Cuisine Dub: Teško je izdvojiti jednu stvar… U to vrijeme sam slušao ‘Previsão Do Tempo’ od Marcosa Valle-a, dosta Azymutha, Airta Moreiru i njegovu suprugu Floru Purim, Sambalanco Trio, Hermeto Pascoal-a, Piera Umiliani-a, Romana Mussolinija, itd. Kombinacija svega toga me inspirirala. Dakle kombinaciju brazilskog, argentinskog i talijanskog jazza sam pokušao odraditi na dalmatinski način… Bilo mi je drago kad je ‘Fatureta’ naišla na odobravanje ljudi iz Brazila.

UES: Čime se još baviš u slobodno vrijeme osim glazbom?

Cuisine Dub: Osim smrtničkim obavezama kao što su posao imam svoju radio emisiju na splitskom KLFM-u i zagrebačkom Radiu808, volontiram u splitskom klubu Kocka, a kad se kazaljke spoje ako ne spavam ili gledam serije radim nekakve ilustracije i dizajn. Gledam puno serija. 🙂

UES: Ovoga ljeta očekujemo te na Love International, Owl Festivalu te Dimensions Festivalu. Što za tebe znače nastupi na ovako velikim festivalima? Misliš li da će ti ovi nastupi olakšati probijanje na strano tržište?

Cuisine Dub: Pa OK mi je to, drago mi je biti dio nečeg tako velikog, ali mislim da se nemam razloga previše uzbuđivati dok sam praktički warm up većim facama. Drago mi je zbog Dimensions-a, mislim da se dogodio nekakav klik tu. Razumijem se s tim ljudima, slično razmišljamo, a i općenito imam velik respekt prema tom festivalu. Možete me očekivati i na Moondance festivalu u live varijanti. Mišljenja sam da se ove godine malo pretjeralo. Previše je festivala u Hrvatskoj i svi su dobri. ”ko to more platit”.

UES: Planovi za budućnost…?

Cuisine Dub: Nakon ‘Faturete’ sam imao dosta upita za glazbu, no zbog drugih obaveza i nedostatka vremena sam bio primoran birati prioritete. Trenutno dovršavam ploču za Sound Reflection iz Chicaga, nakon toga je na redu još jedna ploča za jedan jaki brend, a ostalo sam ostavio za nakon ljeta… Tu ima još par izdanja na ploči i jedna kazeta, a i već dugo vremena planiram snimiti jazz album. Nadam se da ću nakon ljeta imati više vremena. Volio bi i okupiti nekakav bend. U planu je bio i F&F sublabel, no još se ništa nije dogodilo…

FACEBOOK | SOUNDCLOUD

https://soundcloud.com/fieldsandforests/autretwo-thou-solar-society-12-coming-soon