Kako prenosi Glas Slavonije, u Osijeku je privedeno nekoliko osoba pod sumnjom da su se organizirali u nabavi, a potom i distribuciji MDPV-a, droge poznatije kao ‘krokodil’, siromašnije zamjene za heroin.

O krokodilu ste možda već čitali, a neki možda i susreli, no iskreno se nadamo da istu drogu niste probali, jer posljedice uzimanja ove droge vidljive su već nakon prvog uzimanja. Ono zbog čega je droga dobila ime krokodil jest posljedica koja je vidljiva kao ljuskanje kože, a kako javljaju iz MUP-a, a i iz nekog našeg iskustva po klubovima, ove droge dosad nije bilo na našem tržištu.

O kakvoj je vrsti droge riječ pojasnio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Droga MDPV nalazi se na popisu psihotropnih tvari i biljaka i riječ je o derivatu morfija koji je osam do deset puta jači od navedene droge i smatra se jeftinijom zamjenom za heroin. Navedenu drogu u praksi znaju zvati krokodil ili ruska droga te se, zbog posljedica konzumiranja, smatra vrlo opasnom drogom – naveo je glasnogovornik.

http://youtu.be/CtD2rNKaStU

Zagrebački neuropsihijatar, prof. dr. Slavko Sakoman navodi kako je to droga koja se počela proizvoditi u Rusiji od analgetika koji sadrže kodein.

Ta je droga po svom kemijskom sastavu desomorphine. Smatra se da su je počeli proizvoditi negdje u Rusiji određenom metodom iz analgetika koji sadrže kodein. U njezinu procesu proizvodnje vjerojatno se koristi i fosfor. Trenutno se još ne zna što je uzrok oštećenja tkiva ako se ubrizgava u vene ruku ili nogu. U svakom slučaju slike tih dijelova tijela su zastrašujuće – od gangrene do amputacije dijelova tijela – kaže dr. Sakoman.

Glas Slavonije također prenosi kako se Osječani sve više drogiraju aerosolima (u SAD-u popularni kao ‘bath salts’) te ketaminom, konjskim analgetikom, vrlo popularnim među mladim klaberima u Velikoj Britaniji. Također, nešto što je došlo do Zagreba, nije se dugo i održalo, jest ‘legalna’ marihuana, koja je zapravo mješavina bilja, namočenih u bog-te-pitaj koje kemikalije, koje imaju kratkotrajan učinak.

”Rezultat uzimanja takvih stvari je da dio mladih ljudi ulazi u psihotične reakcije zbog čudnih genetskih sastava koji djeluju razarajuće na moždane stanice pri kojima imaju strašne halucinacije i na kraju završavaju na psihijatriji”, kaže dr. Marija Kribl, voditeljica osječkog Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti.