Sony je razvio tehnologiju pohrane podataka na magnetskoj vrpci, i to, više ni manje, nego nevjerojatnih 148 gigabajta po kvadratnom inču, tj ukupno 185 terabajta, odnosno čija je gustoća zapisa čak 74 puta veća od standardnih traka.

I dok današnja djeca niti ne znaju kako se koristila kazeta, ili čemu služi walkman, nekada je kazeta bila glavni medij na tržištu, a interesantan je podatak da je 1990. godine prodano čak 442 milijuna ovih nosača zvuka, no s pojavom modernijih zapisa poput CD-a ili mp3-a, prodaja i upotreba kazeta je drastično pala, pa je u 2007. godini prodano tek 274 tisuće komada.

Ova magnetska vrpca otkrivena je na nedavno održanoj International Magnetics Conference u Dresdenu, a radi po principu koji uključuje ubrizgavanje iona argona u polimerski sloj, pri čemu nastaju slojevi magnetskih kristalnih čestica koje su velike u prosjeku 7.7 nanometara.

Da bi usporedili koliko je velika ova pohrana podataka, uzmite u obzir da bi vam na jednu ovu traku stalo u prosjeku 3700 Blu Ray medija, ili gledano u glazbenom pogledu, i da pjesma u prosjeku traje 3 minute, na jednu ovu vrpcu stalo bi vam 64,750,000 pjesama u trajanju od 134,896 dana.

Vrpca bi se trebala naći u komercijalnoj upotrebi i prodaji, međutim još se ne zna kada. Više je zamišljena kao medij za pohranu podataka velikih industrija, nego kao pohrana za muziku, igrice, filmove i sve što danas sadrži računalo jednog prosječnog čovjeka.