AleXander „Sasha“ Shulgin, kemičar i farmaceut poznat po popularizaciji MDMA-a, preminuo je u svom domu u Kaliforniji u 88. godini života.

Zajedno sa svojom ženom Ann, Shulgin je odgovoran za otkriće, sintezu i osobno testiranje stotina psihoaktivnih kemikalija. Vjeruje se da je kroz svoje eksperimente sintetizirao preko 200 novih psihoaktivnih supstanci, od kojih je svakoj potencija uvrÅ¡tena na njegovu osobnu – Shulginovu ljestvicu.

Bračni par je svoje istraživanje predstavio u 2 knjige – PiHKAL (Phenethylamines I Have Known And Loved) i TiHKAL (Tryptamines I Have Known And Loved). Obje knjigu su kasnije izdane na internetu u besplatnom obliku.

MeÄ‘u supstancama koje je proizveo se nalazi i MDMA (za koji se vjeruje da je inicijalno bio sintetiziran od njemačke farmaceutske kompanije Merck 1912. godine), a koji je uveo psiholozima krajem 1970-ih kao pomoć ljudima s problemima u govoru (zbog svoje sposobnosti da opuÅ¡ta i smanjuje inhibicije). Vrlo uskoro, postao je jako popularna rekreacijska droga, te je spoj odigrao i svoju ulogu u nastanku klupske kulture kasnih ’80-ih. Nedavne studije su takoÄ‘er pokazale kako spoj posjeduje potencijal da se iskoristi kao terapija za tjeskobu i PTSP.

Shulginu je dijagnosticiran rak jetre prije nego li je umro, a vijest o njegovoj smrti objavila je njegova žena na Facebooku.

http://youtu.be/B–z9YIr9Bk

Prikladno je u ovom slučaju prisjetiti se i od 2008. pokojnog Alberta Hoffmanna, koji je umro u 102. godini nakon dugog i plodnog istraživačkog života, te je bio zaslužan za otkriće i sintezu LSD-a. Svijetu će svakako nedostajati ova dva pionira, dijelom zbog života koje su posvetili istraživanju i dijelom zbog naslijeđa kojeg su nam ostavili na čuvanje i korištenje.