Foto by Techno Doza

Techno Doza je program elektronske glazbe koji se, kako samo ime kaže, bazira na techno stilu. Već se dvije godine uspješno održava u Slavonskom Brodu, a ovoga vikenda slavi svoju drugu godišnjicu, povodom koje smo porazgovarali sa samim začetnikom programa, Alenom Vladisavljevićem.

Na prošlogodišnjoj, prvoj obljetnici postojanja, publiku je u ekstazu bacio DJ Ogi iz Rijeke, Ervin Mandari (Đakovo) te Fixsell (Osijek), a povodom obilježavanja druge godišnjice postojanja programa, u Slavonski Brod dolazi berlinski techno duo H., te još dvoje Zagrepčana: jedan od najvećih promotora elektronske glazbe u Zagrebu, Teo Harouda te mlada DJane Teychee. Više o proslavi druge godišnjice provjerite ovdje, a u nastavku pročitajte intervju sa samim začetnikom programa, Alenom Vladisavljevićem.

UES: Bok Alene, već su dvije godine prošle od prve Techno Doza večeri… Reci našim čitateljima, prije svega, nešto o sebi. Čime se baviš, što voliš, itd.?

Alen Vladisavljević: Pozdrav svima! Bavim se promoviranjem elektronske glazbe u Slavonskom Brodu i okolici, organiziranjem partija te VJ-ingom. Volim plesati po partijima i dijelit flajere. I to je uglavnom to.

UES: U zadnjih par godina preko tebe se može saznati skoro za sva događanja po Slavoniji i čini nam se kako se od tada scena u Slavoniji digla na noge. Kako si došao na ideju isticati baš događanja po Slavoniji? I što možeš reći o publici te razvoju scene kroz te godine, imaš li uzore?

Alen i DJ Ogi | Foto by Techno Doza
Alen i DJ Ogi | Foto by Techno Doza

Alen Vladisavljević: Počeo sam promovirati partije u Slavonskom Brodu, a kasnije i u Slavoniji pošto se tada ovdje nitko nije bavio promocijom partija, a kako sam smatrao da je to prijeko potrebno, došao sam na ideju da pokrenem to. Glavni uzor zbog kojeg sam to krenuo radit mi je zagrebački promotor Goran Gigi Marinković te njegova facebook grupa/stranica “Gigi Sound – Partyjaneri (techno,trance,schranz,electro,mnml,goa,…)” zbog koje/kojeg je i nastala SB ELECTRONIC MUSIC LOVERZ grupa/stranica za promociju partija elektronske glazbe u Slavonskom Brodu i okolici.

Mogu reći da je scena dosta uznapredovala otkako sam ovdje krenuo izlaziti po partijima. Upočetku si ovdje mogao izaći samo na house partije, a za druge partije si morao potezati do drugih gradova kako bi uživao u glazbi koju voliš. No sada kada u svome rodnom gradu možeš poslušati i isplesati se na ono što voliš, bio to house, techno, goa ili drum ‘n’ bass, to je zaista neprocjenjivo. Pogotovo ove mlađe generacije nemaju pojma koliko su zapravo sretni što imaju takve partije. O tako dobrim partijima kad sam počeo izlazit po Brodu mogao sam samo sanjati.

Publike na partijima je sve više, pogotovo novije generacije koje su krenule pohoditi partije. Ekipa iz drugih gradova je također prepoznala kvalitetu brodskih partija te su krenuli dolaziti i kod nas. Također na slavonske partije vratili smo u modu flyere/letke, koji su po meni najbolja promocija za party.

[quote_center]Upočetku si ovdje mogao izaći samo na house partije, a za druge partije si morao potezati do drugih gradova kako bi uživao u glazbi koju voliš. No sada kada u svome rodnom gradu možeš poslušati i isplesati se na ono što voliš, bio to house, techno, goa ili drum ‘n’ bass, to je zaista neprocjenjivo.[/quote_center]

UES: Kako si došao na ideju organiziranja Techno Doza večeri i zašto baš to ime? Reci nam kako je sve počelo.

Alen Vladisavljević: Na ideju za pokretanjem Techno Doza večeri sam došao na jednom od mnogobrojnih partija u gradu Zagrebu koje sam pohodio. Kod vas sam na partije išao uglavnom zbog toga što u svome gradu nisam mogao uživati u techno partijima pošto su kod mene bili uglavnom house partiji, i tako je rođena Techno Doza. Prvi techno party na koji sam otišao bio mi je u Zagrebu. Taj osjećaj, tu atmosferu, tu radost, tu euforiju prvi puta kad sam ušao u OTV nikad neću zaboraviti. I onda sam sam sebi rekao “ovo moram donjeti u Sl. Brod”, i malo po malo, party po party, gostovanje po gostovanje uspio sam u svome rodnom gradu stvoriti takvu atmosferu na partijima. Neki od najvećih uzora su mi Teo Harouda i Zoky te njihov legendarni party program Rave’N’Roll.

Zašto baš to ime? Imao sam sve isplanirano koga ću i kada zvati za prvi party i samo mi je još trebalo ime. Stavio sam sva imena kojih sam se mogao sjetit za party na papir i onda mi je ua um zapao taj naziv. Otišao sam ga odmah izguglati da vidim postoji li već kakav party ili nešto s istim imenom, no nisam ništa pronašao i odlučio sam da to bude naziv za party program.

[quote_center]Prvi techno party na koji sam otišao bio mi je u Zagrebu. Taj osjećaj, tu atmosferu, tu radost, tu euforiju prvi puta kad sam ušao u OTV nikad neću zaboraviti.[/quote_center]

UES: Koju glazbu preferira Techno Doza te koji ti je kriterij kod odabira DJ-a? Koji su rezidenti same večeri?

Alen Vladisavljević: Doza preferira noviji techno, ali dobar noviji techno, a kriteriji pri odabiru DJ-a su da mora znati šta radi, te mora imati dobru komunikaciju s publikom. Rezident večeri je Marko Abramović kojeg brodska publika dosta cijeni kao DJ-a novije generacije.

UES: Osim što organiziraš i promoviraš, baviš se i VJ-ingom… Od kuda ljubav prema tome?

Alen Vladisavljević: Ljubav prema lightu je započela još odmalena kada sam od svoje 8 godine sa tatom pravio light showove za lunaparke, tu je sve krenulo. Kada sam išao u srednju školu tada sam preko sheme s neta izradio svoj prvi light show 3x600W koji je imao 3 fadera na sebi s kojima si mogao štimati koliko će biti osjetljivost mikrofona na high, treble i bass. Još jedan od utjecaja zbog kojeg sam se počeo time baviti je definitivno bilo pregledavanje aftermoviea evenata kao što su Sensation, Qlimax, itd. Tako sam se zaljubio u light na najjače. Od 2012. sam se počeo igrati i svjetlima u diskoteci Valinor te sam od tada zadužen za rasvjetu skoro svakog partija koji se održava tamo. Krenuo sam to raditi isto kao i promociju, jer se nitko time nije bio bavio, ali prvenstveno jer sam imao jaku volju i želju to raditi, a i bilo mi je žao da se ne iskoristi rasvjeta za bolji ugođaj na partiju kad se već može. Netko mora biti i partystarter, zar ne?

UES: Na drugu godišnjicu Techno Doza večeri odlučio si u goste dovesti dvojac H. koji je relativno nepoznat našoj publici no koji sigurno vrijedi, što dokazuje i nastup u berlinskom Tresoru… Kako si ih otkrio i kako su reagirali kada si im rekao da bi ih ugostio?

Alen Vladisavljević: Za berlinski techno duo H. sam saznao preko prijatelja i odmah su mi se svidjeli na prvo slušanje njihovog seta. Bilo im je jako drago kad sam im se javio i rekao da ih želim dovesti u Hrvatsku, pošto inače sviraju uglavnom u Berlinu.

UES: Koji su ti planovi sa samom večeri za ubuduće?

Alen Vladisavljević: Pa uglavnom gurati Techno Dozu dalje, raditi na tome da ostane kvalitetna zabava te dovlačiti novije generacije na partije. Kad vidim novije generacije na partijima to mi je najveći poticaj da i dalje radim partije.

UES: Možeš li nam izdvojiti koji su te lokalni DJ-i posebno dojmili i zašto? Ima li nekih na koje bi trebalo baciti oko i uho?

Alen Vladisavljević: Od lokalnih DJ-a koji su me dojmiIi mogu izdvojiti Jaxx Pot-a i Danijela Bobana. Oni su me dosta podržali oko promoviranja te samog organiziranja partija i na tome sam im jako zahvalan, a Milex, Chris Chambers, Lenox i Yakka su Slavonci na koje bi definitivno trebali obratiti pozornost, jer sva četvorica su ujedno i dobri producenti.

techno_doza_h_21032015

UES: Hrvatska je zemlja festivala, a ljeto će brzo… Reci nam koji su se festivali tebi posebno svidjeli i gdje te možemo sresti ovoga ljeta?

Alen Vladisavljević: Posebno mi se svidio Lost Theory Festival na kojem sam bio prošle godine, a koji mi je ujedno i prvi festival na kojem sam bio. Od svih festivala koje bih posjetio, na Sonus bih otišao definitivno jer i ove godine imaju odličan line up, ali ovog ljeta planiram posjetit Modem.

UES: I za kraj, što bi poručio svima koji se žele baviti organiziranjem, promoviranjem ili čak DJ-ingom i VJ-ingom?

Alen Vladisavljević: Poručio bi im da što god im drugi govorili i na kakve god prepreke nailazili, da ne odustaju od svojih snova, put je trnovit, ali kada ti se snovi ostvare ‘its all worth it’.
P.S.: Volite ono što radite, radite ono što volite!

Teo Harouda @ Techno Doza, Salvador Dali, Sl. Brod, 30.08.2013. by Sb Electronic Music Loverz on Mixcloud

– Goran Marinković –