Znanstvenici smatraju da su otkrili plesne pokrete koji su najviše privlačni ženama. Ishod istraživanja dr. Nicka Neavea i njegovih suradnika, provedenog na Northumbria University i University of Gottingenand, animirani su video isječci koji prikazuju najprimamljivije i lošije muškarčeve plesne pokrete.

Sve to temeljeno je na plesanju 19 muških sudionika, kao i kombinaciji seksualno sugestivnih zavodničkih plesnih pokreta koji su potom u obliku “bezličnog rodno neutralnog” avatara, upravo zato da se ne bi diskriminalo muškarce na temelju njihovog izgleda, privlačnosti i kako bi bilo što objektivnije, prikazani ženama, njih 39,  čije su pokrete potom ocijenile.

[quote_center]Dame su bile najviše oduševljene s pokretima glave, vrata i trupa, osobito brzinom kretanja desne noge ili koljena.[/quote_center]

Dame su bile najviše oduševljene s pokretima glave, vrata i trupa, osobito brzinom kretanja desne noge ili koljena. Zaključak istraživanja je da su promjenjivost pokreta i brzina važni čimbenici u plesu, kao i da žene priželjkuju snažne i vješte plesače jer je to ujedno i znak fizičke kondicije, zdravlja, genetskih kvaliteta i razvojne povijesti.

Istraživači tvrde da ova studija ima svoje nedostatke, a sposobnost plesanja, naročito muškarčeva, ženama može poslužiti kao signal za odabir pripadajućeg valjanog partnera i time utjecati na žensku percepciju muške privlačnosti.

Inače, rezultati ovog proučavanja još nisu potpuno dokazani i očekuje se daljnji rad na istraživanju, stoga momci primjenjujte sa dozom opreza!  Iako za one s “lijevom nogom” ovo je idealan uvod u plesne korake i njihovo “oslobađanje” na plesnom podiju.

Iz našeg kuta gledanja veoma sliči na kompjuterski generiranu verziju plesa poznatog kao “shuffling“, vrsta plesne tehnike gdje se naizmjence kreću obje noge kao da se klizi po podu. Najpoznatiji predstavnik je zasigurno Michael Jackson, a u novije vrijeme su je popularizirali LMFAO koji su u svojoj pjesmi Party rock Anthem posvetili stih “Everyday I’m shufflin'” upravo shufflingu. Tada je počela i pomama za takvim vrstom plesa, pa su jedno vrijeme britanski klubovi zabranjivali plesačima shufflinga ples ili ulaz u klubove gdje se puštala house glazba.

Zanimljivo bi bilo vidjeti i obrnutu situaciju, žensko plesanje, pa se radujemo ovakvim istraživanjima, pogotovo jer se sve više počelo proširivati među raznim znanstvenicima. Na kraju svega, bitno je zabaviti se, dodatni bonus je ako usput impresionirate i žene na podiju, a kako to nego upravo, plesom!

So get your dancing shoes on, boys!